Installasjon av gulvvarme har lenge vært vanlig i kjeller og bad, og blir stadig mer populært i vanlige oppholdsrom. Men skal du velge varmekabler, varmematte eller varmefolie?
Med varme i gulvet heves bokvaliteten, samtidig som du senker strømregningen. Å installere varme i gulvet kan enten gjøres som en enkeltinstallasjon eller som en del av et større smarthussystem. I begge tilfeller er det store fordeler med å installere varme i gulvet.
– Hvilken løsning du velger avhenger av størrelse på rom, bruk av rommet, isolasjon, vinduer og om det er andre varmekilder å ta hensyn til. Det avgjør om du bør velge tradisjonelle varmekabler, eller om du heller skal gå for varmefolie, varmematter eller markedets Rolls Royce, DEVIcell, sier Ørjan Torkehagen fra DEVI, en eliteleverandør for Norgeseliten.
Hva er varmekabler?
Denne varianten er tradisjonell, og legges i slynger i støp. Dette er vanlig i rom med flisgulv, og står gjerne for den totale oppvarmingen i rommet. Varmekabler kan også legges under tregulv, men da får du ikke utnyttet effekten til varmekablene på grunn av regler knyttet til brennbart materiale. Varmekabler i ubrennbart materiale kan gi en effekt på opp til 200 W/m2, men 150 W/m2 er vanlig. Varmekabler i støp vil også varme opp selve støpen, som gjør fordelingen av varmen jevn og bidrar til varmelagring i underlaget. Det er derfor ikke anbefalt å skru varmen opp og ned for mye, fordi det brukes en del energi på å få underlaget varmt. Varmekabler bygges relativt mye i høyden, grunnet betongen som støpes.
Hva er varmefolie?
Varmefolie kan brukes i alle tørre rom, men aldri på våtrom. Typiske bruksområder for varmefolie er kjøkken, soverom og stue, samt kjeller og gang der gulvtypen er enten tregulv, laminat eller lignende. Varmefolie bygger veldig lite i høyden, og dersom du skal legge nytt gulv vil varmefolien i praksis ikke påvirke høyden på gulvet. Med varmefolie får du jevn komfortvarme, og selve oppvarmingen av gulvet tar kort tid. Derfor kan du styre varmefolie opp og ned med termostatens hev- og senk-løsninger for å spare strøm.
Hva er varmematte?
Varmematter kommer levert med ferdig effekt mellom 70W og 200W per m2, men det vanligste effekten er 100W eller 150W. Skal du bruke mer enn 100W må gulvet være av ubrennbart materiale. Fordelen med varmematter er at det bygger lite i høyden, og kan festes direkte på underlaget i avrettingsmassen eller i flislimet som overdekning. Varmematter brukes i likhet med varmekabler i rom med gulvet som oppvarmingskilde og ikke kun komfortvarme, type bad, kjeller eller gang.
DEVIcell – et alternativ til varmefolie
DEVIcell er DEVIs eget produkt og tåler mer enn varmefolie, særlig med tanke på knirking i gulvet. Produktet har en innebygd isolasjonsplate som isolerer gulvet til underlaget samtidig som den varmer opp gulvet og rommet. DEVIcell bygger 13mm og passer for rom der du ikke er avhengig av å forholde deg til dørterskler og lignende.
Enkel installasjon av gulvvarme i nye og gamle bygg
Installasjon av gulvvarme gjennomføres av elektriker, og er en relativt enkel jobb avhengig av produktet og størrelsen på rommet. Skal du legge varmekabler, tar det noe mer tid fordi det må støpes betong i forbindelse med installasjonen.
– Dette er en jobb vi gjør veldig ofte. Mest på bad og i rom med fliser, men også under parkett og laminat, sier Vidar Schau, i E-verket Elektroinstallasjon AS.
De har base på Skullerud i Oslo har vært medlem av Norgeseliten siden 1997. Elektrobedriften jobber mye med rehabilitering av hus og leiligheter, men også nybygg, tilbygg og næringsbygg.
– På bad og i kjeller er gulvvarme nærmest et must have på grunn av det kalde gulv. Vi ser også at kundene våre er svært fornøyde med gulvvarme i vanlige oppholdsrom som stue, kjøkken og soverom, sier han.
Gulvvarme reduserer strømkostnadene
70 prosent av nordmenns strømforbruk går til oppvarming. En undersøkelse gjennomført av strømleverandøren Tibber, viser at du kan redusere kostnadene med 7 til 14 prosent ved å senke temperaturen med 1-2 grader. Med riktig type gulvvarme kan du enkelt gjøre dette, uten at det føles kjøligere.
– Er du varm på beina, er du stort sett varm i resten av kroppen. Gulvvarme gir et jevnere strømforbruk og er mer effektiv enn andre varmekilder, sier Ørjan Torkehagen, salgssjef i DEVI.
En annen fordel med gulvvarme er at du slipper å bruke vegg- og gulvplass på panelovner og radiatorer. Det gjør det blant annet enklere å møblere.
– Du kan helt fint legge tepper på gulvvarme, så lenge de puster. Det samme gjelder møbler, så lenge det er lufting mellom gulv og møbel, sier Torkehagen.